Szanowni, w zasadzie nieczęsto zwracam się do Was o pomoc. Tym razem jednak zachęcił mnie Piter podczas Blender Day 2016, więc spróbuję, od razu jednak zaznaczam, że NIC NA SIŁĘ, i nie traktujcie tego jako jakiejś naprawdę krytycznej prośby. Z tematem muszę poradzić sobie sam, ale gdyby ktoś pomógł... może byłoby lepiej.
Sprawa polega na tym, że z powodu pewnych nieudanych planów, muszę poprowadzić zajęcia dla 60 osób w wieku liceum/gimnazjum, które być może nie mają pojęcia o Blenderze. Chcę je wpuścić w jakiś zbudowany świat w BGE i dać trochę pograć. I tu pojawia się problem, ponieważ nie mam zbyt wielu modeli/assetów, który można byłoby wykorzystać w takiej grze. Przewiduję, że przydałoby się zrobić kilka styli gier, np:
- obiekty fotorealistyczne, jak kamienie, skały, drzewa, domy w stylu budek drewnianych, śmietniki, krzaki itp. coś co widzieliśmy np. w FarCry pierwszym
- obiekty uproszczone jak np. stożki, kule w różnych kolorach, metaliczne lub niemetaliczne obiekty, potrzebne jako np. przeszkody do gry wyścigowej w jakimś uproszczonym klimacie
- odważniki lub ciężarki z różnych materiałów, posiadające różną masę i fizykę rigid body z różnymi wspóczynnikami tarcia i bezwładności
- dowolne inne assety i dodatki, które można użyć w grach BGE.
Gdybyście znali jakieś dobre, proste i fajne gry zrobione w BGE, byłoby świetną dla mnie pomocą, gdybym je obejrzał i mógł pokazać dzieciom. Temat jest bardzo pilny, ponieważ większość prac muszę ukończyć w tym tygodniu.
To wszystko ma się wydarzyć w grudniu, więc gdyby się udało, albo przynajmniej nie urwaliby mi głowy, to w zamian za Waszą pomoc i wysiłek w modelowaniu... może mógłbym nagrać serię o tworzeniu gier w BGE, przynajmniej dotyczącą podstaw... Jest to na pewno plan na przyszłość, a wiem, że BGE może wypaść, no ale nadal będzie Blender 2.7 w którym taka wiedza nadal by działała.
Gdyby ktoś był chętny do pomocy, to w celu organizacji pracy proponuję ustawić się w tym wątku, zadeklarować co robicie, a ewentualne pliki prześlemy albo przez forum, albo mailem do mnie. Generalnie powinny to być lekkie pliki, bez skomplikowanej geometrii i ciężkich tekstur, ponieważ maszyny na których będziemy testowali BGE są bardzo stare i dość słabe.