/  Forum  /  Hardware  /  Problem ze sprzętem?  /  Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#0 Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#45636, 20160924, 17:59:00
Po dłuższym czasie postanowiłem wrócić na stare śmieci i zainstalować Linucha. I jak na lapku nigdy nie miałem z niczym problemów tak teraz pojawił się zgrzyt z moją kartą muzyczną :( . Staram się przekopywać różne fora, ale na razie bez efektów. Może ktoś zna rozwiązanie?

Dodam, że na wbudowanej karcie wszystko działa, tylko jakość dźwięku jest nieporównywalnie gorsza.

Luk

Użytkownik
*
170 12 0
Ostatnia zmiana: 20160924, 18:04:30 wysłana przez Luk

#1 Odp: Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#45638, 20160925, 00:34:59
Tez miałem w poprzednim pc SB i nie miałem problemów na ubuntu.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

zdrapekk

Aktywny użytkownik
*
408 22 1

#2 Odp: Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#45640, 20160925, 10:39:53
Tak mniej więcej to teraz u mnie wygląda. W alsamixer karta jest widoczna, w panelu dźwięku też. Jak podepnę głośniki na front obudowy to grają jak do karty - cisza :( jestem laikiem więc nie potrafię nic więcej poradzić :)

Luk

Użytkownik
*
170 12 0

#3 Odp: Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#45641, 20160925, 12:20:59
Dodam, że na wbudowanej karcie wszystko działa, tylko jakość dźwięku jest nieporównywalnie gorsza.
Jeżeli komputer ma dwie karty muzyczne to tej, której nie używasz, to bym ją wyłączył w BIOS-ie.

Jacek

Nowy użytkownik
*
22 3 0
π

#4 Odp: Ubuntu + sound blaster Z (brak dźwięku)

#45882, 20161010, 18:44:10
Nic to nie daje. Tak jak odinstalowanie pulseaudio, wgrywanie polecanych paczek.... koniec końców tak coś na knociłem, że utraciłem dźwięk na stałe i skończyło się na reinstalacji :) i chyba dam sobie na razie z tym spokój :)

Luk

Użytkownik
*
170 12 0