/  Forum  /  Hardware  /  Problem ze sprzętem?  /  Linux mint - Błąd od razu po logowaniu. Mintmenu szwankuje

Linux mint - Błąd od razu po logowaniu. Mintmenu szwankuje

Witam,


Mam problem z linuxem mintem,

ogólnie zacząłem instalować aktualizacje, oraz chciałem zaktualizować pythona.

po przelogowaniu widzę taki oto bład.
Na dodatek zniknął z pasku zadań button menu

Załączam ss'y błędu..

Jak to naprawić?

Pozdrawiam
General: FX 8350, 3x8GB DDR3 1866 CL9, 2xHD 6950 2GB, SSD BX100, HDD Toshiba p300 1TB, Fedora 28 GNOME
Mobile: HP Elitebook 8470p, i7 3740QM, 2x8GB 1866 CL(?), eGPU RX 480 8GB, SSD Intel 545s(?), Debian 9.9 MATE

BlackFarmer

Użytkownik
*
192 14 1
43651094
A mógłbyś bardziej precyzyjnie napisać, co aktualizowałeś - pakiety (programy), które masz w systemie, czy cały system do nowszej wersji. Z tego co widzę, masz wersję Minta 17.1 (odpowiednik ubuntu 14.04 LTS). Najnowszy Mint to bodajże 18.1 - odpowiednik Ubuntu 16.04 LTS.
Poza tym, chciałeś zaktualizować Pythona - tylko jak. Domyślnym w Twoim Mincie jest python 2.7. Chciałeś zainstalować pythona 3.5 (ogólnie pythona 3)? Czasem nie usunąłeś pythona 2.7?
Jakbyś to opisał, można by to odtworzyć i coś doradzić.

Arek

Ekspert
*
3584 466 3
Tak 49396350
Dobra... Jednak nie pytong


Sformatowałem dysk oraz zainstalowałem mina jeszcze raz. Mintmenu zaczął świrować po instalacji "Adobe Air" - z tego źródła

https://www.youtube.com/watch?v=LIkLwjSETks

lub tego:
http://www.noobslab.com/2015/05/adobeair-is-now-available-for-ubuntu.html

Od razu po instalacji mintmenu świruje, nie reaguje na przyciski np. Grafika, Biuro itp..

Zakładka "Ulubione" jeszcze działa, ale zakładam, że po uruchomieniu ponownie wywali ten sam błąd na starcie i będzie bigos znów.


Co można na to poradzić?

Pozdrawiam




// EDIT

Dziwne... Odinstalowałem Air'a i wywaliłem resztki z pakietów i mintmenu zaczął działać. Hmmm. Dziwne to jest. Jakieś niekompatybilności pomiędzy nimi
General: FX 8350, 3x8GB DDR3 1866 CL9, 2xHD 6950 2GB, SSD BX100, HDD Toshiba p300 1TB, Fedora 28 GNOME
Mobile: HP Elitebook 8470p, i7 3740QM, 2x8GB 1866 CL(?), eGPU RX 480 8GB, SSD Intel 545s(?), Debian 9.9 MATE

BlackFarmer

Użytkownik
*
192 14 1
43651094
Ostatnia zmiana: 20170612, 22:14:20 wysłana przez BlackFarmer
Jeżeli problemy pojawiły się po instalacji Adobe Air, to raczej nie jest to przypadek i są właśnie z tym związane. Można spróbować instalki z innego źródła, bo możliwe, że wina leży w tej konkretnej. Jeżeli jednak problem nadal będzie występował, to może warto poszukać zamiennika ;)

Interere

Przybysz
*
2 0 0
jestem tu nowy!
Jeżeli problemy pojawiły się po instalacji Adobe Air, to raczej nie jest to przypadek i są właśnie z tym związane. Można spróbować instalki z innego źródła, bo możliwe, że wina leży w tej konkretnej. Jeżeli jednak problem nadal będzie występował, to może warto poszukać zamiennika ;)

Już sobie poradziłem.. Zmieniłem minta na fedorę i jest już ok.

Best Regards
General: FX 8350, 3x8GB DDR3 1866 CL9, 2xHD 6950 2GB, SSD BX100, HDD Toshiba p300 1TB, Fedora 28 GNOME
Mobile: HP Elitebook 8470p, i7 3740QM, 2x8GB 1866 CL(?), eGPU RX 480 8GB, SSD Intel 545s(?), Debian 9.9 MATE

BlackFarmer

Użytkownik
*
192 14 1
43651094
polecam usunąć pliki ukryte w home zaczynające się od kropek. są to ustawienia cache itp.
mozliwe ze jakiś program usunoł pliki współdzielone w mmint nemu. , zalecana reinstalacja , najlepiej z konsoli, bedziesz widział komunikaty błędów
PC : CPU Xeon X5460 QuadCore 4GHz LGA771 Na LGA775 (AiO -water cooling) 8GBRAM 1000MHz
GPU NV GTX1050Ti 4GB VRAM
System Linux mint 19.1 64bit

Noyva85PL

Użytkownik
*
204 14 36
jestem tu nowy!