Forum

Blender Technicznie => Nody / Video Sequence Editor => Wątek zaczęty przez: na123 w 20170425, 22:49:18

Tytuł: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: na123 w 20170425, 22:49:18
Witam,
w Blenderze od 2.76 mamy text w efekt strip . Czy da się zmienić fonty ?
Znalazłem coś takiego ale nie jestem w stanie go zainstalować.
https://developer.blender.org/D2424
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: Arek w 20170425, 23:30:05
Tam jest dostępny "patch" i go się nie instaluje. W skrócie wygląda to tak:
- pobierasz patch
- pobierasz źródła Blendera
- dodajesz patch do źródeł
- kompilujesz Blendera
I masz coś takiego jak niżej.
Może za jakiś czas zostanie to dodane do którejś wersji Blendera.
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: winhelp w 20170425, 23:41:12
A ten patch poprawia renderowanie czy ta domyślna "niezmienialna" jest taka beznadziejna (u mnie jest czytelna w wielkości 40% ekranu)?
@na123 Generalnie polecam napisy w pliku PNG z przeźroczystością lub inny program. :o
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: na123 w 20170425, 23:42:27
- dodajesz patch do źródeł
- kompilujesz Blendera

Jak to zrobić ?
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: Arek w 20170426, 00:09:07
Cytuj
A ten patch poprawia renderowanie czy ta domyślna "niezmienialna" jest taka beznadziejna (u mnie jest czytelna w wielkości 40% ekranu)?
?

Cytuj
- dodajesz patch do źródeł
- kompilujesz Blendera

Jak to zrobić ?
Tylko napisałem, co zrobić z takim patchem. Jak chcesz go wykorzystać, to pierwsze pytanie - czy kompilowałeś już Blendera. Jak nie, to musiałbyś się na początku z tym zapoznać, bo raczej w dwóch zdaniach tego się nie da zrobić. Na PKB są poradniki, jednak dotyczą tylko linuxa, a oficjalnie można tu się czegoś dowiedzieć:
https://wiki.blender.org/index.php/Dev:Doc/Building_Blender

Natomiast samo dodanie patcha to niewielka filozofia - robi się to jednym poleceniem - w linuxie. W windowsie nie wiem, ale chyba też nie ma z tym większych problemów.
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: winhelp w 20170426, 14:53:06
Chodziło mi o to - że te co tam są, nie są czytelne - trzeba mocno powiększyć, by cokolwiek było widać - nie da się zrobić np takich napisów jak w filmach (na dole) bo na przykład zamiast "a" są dwa "kwadraciki".
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: na123 w 20170426, 17:13:45
Nie kompilowałem blendera . Mam Windows -a.

Szukałem trochę ale nie jest to prosty temat.  Nie wiecie gdzie jest to szerzej i prosto rozpisane.

A napisy w formie png w moim wypadku to pomyłka . Jest ich za dużo. Robię filmy instruktażowo/naukowe  i po kilka razy zmieniam tekst. Po redakcji i po recenzji.
np taki
http://www.magazyn-stomatologiczny.pl/a3362/Most-adhezyjny-----metoda-indywidualnego-indeksu-silikonowego-.html/
trzeba trochę przewinąć do dołu do filmu.

 
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: Arek w 20170426, 21:03:05
Chodziło mi o to - że te co tam są, nie są czytelne - trzeba mocno powiększyć, by cokolwiek było widać - nie da się zrobić np takich napisów jak w filmach (na dole) bo na przykład zamiast "a" są dwa "kwadraciki".

Sam nie wiem, dla mnie są dość czytelne. Tak wogóle, obecne napisy chyba bardziej nadają się do tego, aby dodać napisy do filmu, a następnie je wyeksportować do pliku tekstowego. Choć, jak widać wyżej, można i bezpośrednio w filmie je wykorzystywać. Ten patch jedynie możliwość wyboru czcionki, wszystko inne pozostaje bez zmian. Zresztą sam sposób wyboru czcionki jest na razie trochę niewygodny, ponieważ aby zmienić czcionkę, trzeba za każdym razem otwierać katalog z czcionkami, nie ma możliwości wyboru czcionki już użytej. No ale daje możliwość tworzenia bardziej dekoracyjnych napisów.

Cytuj
Nie kompilowałem blendera . Mam Windows -a.

Szukałem trochę ale nie jest to prosty temat.  Nie wiecie gdzie jest to szerzej i prosto rozpisane.

No ja niestety nie napotkałem jakiegoś sensownego poradnika pod windowsa, jedynie opis na stronach Blendera. Linux pod tym względem jest bardziej przyjazny, gdyż praktycznie wszystkie potrzebne do kompilacji elementy ma w swoich repozytoriach, a jak się ma już wszystko poukładane i przygotowane - dodanie takiego patcha do kompilacji i ponowna kompilacja Blendera to kwestia paru minut.
Tytuł: Odp: VSE text strips - jak zmienić font
Wiadomość wysłana przez: na123 w 20170426, 22:44:35
Redakcja narzeka że czcionka nie taka, teraz robię filmy dla jeszcze kogoś i chcą inną czcionkę. a wolałbym pozostać przy blenderze.
Generalnie wybór czcionki w patch-u nie jest może idealny ale jest . I rozwiązał by mój problem.

Pogrzebie. Może dojdę do tego jak to zrobić.

Jak nie zostanie mi Quick titles ale one strasznie obciążają mi system a filmy mam teraz w 4K.....