Forum

Hardware => Problem ze sprzętem? => Wątek zaczęty przez: vladeczek w 20170630, 20:28:17

Tytuł: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: vladeczek w 20170630, 20:28:17
Kilka dni temu rozpocząłem w dziale sprzęt-ogólnie wątek "Darowanemu koniowi". No i zakupiłem nowiutką kartę ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX 4GB GAMING OC . Owszem działa OK, ba render w cycles przyśpieszył ponad siedmiokrotnie. Ale razem z kartą było kilka programów, m.in. ASUS GPU TweakII. Uruchomiłem go, aby mu się przyjrzeć, ale potem w Blenderze  w zakładce Render zamiast np takiego widoku :

Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: vladeczek w 20170630, 20:31:41
// przepraszam coś źle kliknąłem //
mam taki oto :

Chciałbym mieć poprawne wyświetlenie zakładki Render. Jak to zrobić ?
Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: vladeczek w 20170630, 20:46:03
Przepraszam, chyba się wygłupiłem. Wszystko jest już OK.
Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: Arek w 20170630, 20:54:28
Jak już zadałeś pytanie i sam znalazłeś rozwiązanie, to może chociaż powiedz, w czym był problem, może inni na tym skorzystają. Niech się wątek nie marnuje.
Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: mokasynth w 20170701, 00:14:33
Wygląda na Blender Render :)
Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: vladeczek w 20170702, 19:35:29
Jak już zadałeś pytanie i sam znalazłeś rozwiązanie.....
Masz oczywiście rację Arku. Wszystko wskazuje na to, że to był Blender Render jak napisał mokasynth, choć sprawdzałem to kilkakrotnie zarówno w świeżo otwartym Blenderze z ustawieniem Cycles Blender jak również na wcześniej zapisanych moich projektach w cycles, choć np. benchmark z bmw27 otwierał się poprawnie. Ale po kolejnym restarcie kompa wszystko wróciło do normy. I to tyle.  :-\
Tytuł: Odp: GPU Tweak II
Wiadomość wysłana przez: andirl w 20170703, 21:43:57
Hm zmieniałem kartę 770 na 1080 i zaraz po włożeniu też miałem zęza, wszystko działało wolniej :( , dobra włączyłem linucha i jeszcze gorzej, szlag o mało mnie nie trafił, wróciłem do windowsa po drugim restarcie blendera porwał się do lotu więc posiedziałem nad nim , na drugi czy trzeci dzień ponownie wróciłem do linucha bo nie dawało mi to spokoju, a ten działał sobie jak gdyby nigdy nic poprawnie, tajemnicy takiego zachowania nie znam, przypuszczam jedynie że system po prostu potrzebuje trochę czasu na skonfigurawanie nowych zasobów zanim będzie z nich w pełni korzystał.