Forum

Hardware => Problem ze sprzętem? => Wątek zaczęty przez: Kamień w 20170913, 15:15:21

Tytuł: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Kamień w 20170913, 15:15:21
Mam pytanie odnośnie mojego sprzętu: czy ilość RAM-U ma wpływ na czas renderu i czy może powodować kilkusekundowe zawieszenie programu?
Mam procesor i3-2100 4gb ram i grafikę zitegrowaną (windows 7). Dodam że program zawiesza się gdy jest dużo face-ów.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Zuorion w 20170913, 17:43:17
czy ilość RAM-U ma wpływ na czas
To zależy od tego czy Twojemu komputerowi brakuje pamięci (i żeby cokolwiek dalej robić, zaczyna ratować się swapem).
Włącz menadzer zadań [Ctrl+Shift+Escape] przy renderowaniu i w zakładce wydajnośc zobacz ile masz wolnej pamięci
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ancestor w 20170913, 18:33:44
Proc i RAM to podstawa w renderingu, niestety
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: winhelp w 20170913, 19:39:57
Od siebie dodam, że nie od razu trzeba rozbijać skarbonki - czasami wystarczy zoptymalizować scenę. Ale jak już wiesz co do czego i jest konkretna to niestety tylko sprzęt.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ancestor w 20170913, 21:40:04
Pytanie ile tych poly tam jest realnie potrzebne. Czasem się robi miliony a wystarczą dziesiątki tysięcy...
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Kamień w 20170914, 12:54:50
Właśnie zauważyłem komputer używa plik wymiany i mieli dyskiem. Czyli 8gb to minimum do blendera?
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ancestor w 20170914, 12:58:14
Jeszcze nie dawno robiłem na WinXP z 3gigami i było spoko.
 
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: SirGorn w 20170914, 13:09:27
Ancestor, tylko XP potrzebowało do swojego działania 300-500mb ram - teraz na dobrą sprawę tyle to pobiera przeglądarka z uruchomionymi 2-3 kartami ;)
Windows 8 na 2 GB ram ma na starcie zajęte prawie 70-80% ram - raczej bez bloatware.

Zakładając, że system + GPU + parę programów zabiera tylko te 1.5gb ramu to te 2gb można łatwo zapchać przez gapiostwo. 2-3 textury 4K + 2kk vertsów i do widzenia, także tak jak koledzy wyżej zauważyli, lepiej uczyć się optymalizować scenę.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ancestor w 20170914, 13:22:49
Nie do końca, przeglądarka ładowała mi do systemu giga+ syfu.
 
Po prostu miałem włączonego tylko Blendera, ale to co ja nim robię jest bardzo lekkie ;)
Jak coś rzeźbiłem to do 3milionów poly było znośnie, potem kaszel.
Na drugim kompie z Linuxem na 4giga ramu daje się normalnie robić.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Zuorion w 20170914, 17:16:14
Zależy co się robi. Jak proste rzeczy to i te 4gb komuś mogą strarczyć. Ale ram przecież nie jest taki drogi, a jak chce się zajmować grafiką, to lepiej sobie dokupić, a nie kisić się w 4gb.
IMO 8gb do grafiki 3d to minimum. Plz, Teraz nawet telefony mają po 3-4GB (a nawet czasami 6).
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ancestor w 20170914, 20:40:01
Pytanie czy da się więcej wepchnąć w tego notebooka.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: gdakacz w 20171113, 18:14:45
Hej! Mieliście lagi przy 16GB RAM? BO JA mam i nie wiem o co biega...
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: Ozonek w 20171113, 20:34:50
Hej! Mieliście lagi przy 16GB RAM? BO JA mam i nie wiem o co biega...

Sprecyzuj lagi. Przyczyn i rozwiązań mogą być tysiące.

Jeśli masz duży plik (1GB+), to zapchanie 16GB to żadne osiągnięcie. Najlepiej byłoby zoptymalizować plik. Ewentualnie wyłącz lub ogranicz Global Undo w Preferences -> Editing, choć nie muszę chyba dodawać, że ogranicza to możliwości najlepszego przyjaciela grafika - Ctrl+Z.
Tytuł: Odp: Czy pamięć ram ma znaczenie w blenderze?
Wiadomość wysłana przez: jackhew73 w 20171130, 10:01:23
W 3D nigdy nie dość ramu, ale mam od dawna 16 GB i nie mam problemów z przywieszaniem się Blendera czy innego programu. A nie tylko mam uruchomionego Blendera bo i przeglądarkę z paroma stronami itp. Jeśli coś się dzieje z systemem to nie ma co ukrywać ale szukanie powodów, dłużej zajmuje niż postawienie nowego systemu, zwłaszcza jak to jest Win10. A na pewno na nowym systemie będzie ok, chyba, że coś ze sprzętem jest nie tak, a wtedy pozostaje wymiana tej części.